Κατά την άφιξή του για την έναρξη των εργασιών της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ιδιαίτερα θορυβημένη είναι η κυβέρνηση από το μαζικό μήνυμα που έστειλαν στις 6 Μάη χιλιάδες εργαζόμενοι που κατέβηκαν στο δρόμο ενάντια στον εργασιακό οδοστρωτήρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να διεθνοποιήσει τα ψέματα και τα fake news.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του για την έναρξη των εργασιών της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο πήρε τη σκυτάλη από το υπουργείο Εργασίας και επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο θα δώσει δύναμη στον εργαζόμενο.
«Δύναμη να επιλέξει ο ίδιος την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Δύναμη να λέει στον εργοδότη του ότι δεν μπορεί να τον ενοχλεί εκτός ωραρίου, όταν εργάζεται με τηλεργασία. Δύναμη να λέει όχι σε οποιαδήποτε κατάχρηση της εργατικής νομοθεσίας και σε απλήρωτες υπερωρίες μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλλον δεν άκουσε τα συνθήματα των κινητοποιήσεων όπου χιλιάδες εργαζόμενοι φώναξαν «δεν χρειαζόμαστε περισσότερες ώρες εργασίας. Ούτε απλήρωτη εργασία με υπερωρίες χωρίς αμοιβή. Απαιτούμε καλύτερους μισθούς, λιγότερες ώρες εργασίας, περισσότερο χρόνο διαθέσιμο και ζωή με αξιοπρέπεια».
Η ειρωνεία είναι ότι οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν στη Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής η οποία υπογραμμίζει ότι στοχεύει στην «υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων».
Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Η Κοινωνική Σύνοδος του Πόρτο λαμβάνει χώρα σε ένα σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή οικονομία. Καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί και η πανδημία υποχωρεί, η έμφαση της Ευρώπης θα δίνεται λιγότερο στην προστασία των θέσεων απασχόλησης και περισσότερο στη δημιουργία καλών νέων δουλειών.
Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων με μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού κλίματος. Δεύτερον, έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση έτσι ώστε οι νέοι μας να έχουν εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν καλές δουλειές. Και τρίτον, μία νέα εργατική νομοθεσία που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο.
Δύναμη να επιλέξει ο ίδιος την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Δύναμη να λέει στον εργοδότη του ότι δεν μπορεί να τον ενοχλεί εκτός ωραρίου, όταν εργάζεται με τηλεργασία. Δύναμη να λέει όχι σε οποιαδήποτε κατάχρηση της εργατικής νομοθεσίας και σε απλήρωτες υπερωρίες μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου».